Vergrote prostaat

                          
            index
een folder van mediwijzer.nl 



Wat is het?
Een vergrote prostaat komt heel veel voor. De meeste mannen boven de vijftig hebben een prostaatklier die vergroot is. De officiële naam voor een vergrote prostaat is prostaathypertrofie, de aandoening is goedaardig.

normale prostaat  vergrote prostaat (prostaat hypertrofie)

 

Wat zijn de klachten?

Bij een vergrote prostaat wordt de urinebuis (die door de prostaatklier loopt) gedeeltelijk dichtgedrukt. Dit proces verloopt geleidelijk en kan leiden tot de volgende klachten:

  • slappere urinestraal
  • vaker moeten plassen
  • het plassen begint niet meteen maar ‘moet op gang komen’
  • nadruppelen na het plassen
  • na het plassen kan het gevoel bestaan dat de blaas nog niet geheel leeg is.

 

De bovenstaande klachten zijn meer aanwezig naarmate er veel urine wordt geproduceerd. Dit kan komen door relatief veel drinken maar ook door het gebruik van ‘plastabletten’ (diuretica) die bijvoorbeeld door de cardioloog worden voorgeschreven.

 

Wat zijn de mogelijke complicaties?

Een vergrote prostaat is in principe goedaardig en vaak alleen een lastig probleem. Echter, wanneer de prostaat zó groot wordt dat de urinebuis dusdanig versmald wordt dat uitplassen niet meer goed lukt ontstaat een groot probleem: wanneer de urine de blaas niet kan verlaten stijgt de druk in de nieren waardoor zwelling van de nieren kan ontstaan (hydronefrose). Het niet meer goed kunnen uitplassen is dus een reden om snel de huisarts te raadplegen!

Kleinere hoeveelheden urine die achterblijven in de blaas kunnen aanleiding geven tot een bacteriële blaasontsteking (cystitis). Deze dient behandeld te worden met antibiotica. Een urineweginfectie kan ‘opstijgen’ richting de nieren en daar een ontsteking veroorzaken (nefritis).

 

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Er zal altijd een rectaal toucher worden uitgevoerd. Dat is een onderzoek waarbij de arts met de vinger in het anale kanaal voelt naar de prostaatklier. Dit wordt gedaan om het oppervlak van de prostaat te kunnen beoordelen en zo het verschil te kunnen beoordelen tussen goedaardige vergroting van de prostaat en prostaatkanker.

Na verwijzing naar de uroloog wordt vaak ook een echo-onderzoek uitgevoerd om de vulling van de blaas te kunnen en kan een onderzoek worden gedaan naar de kracht van de urinestraal (urodynamisch onderzoek).

 

Hoe wordt het behandeld?

Geneesmiddelen: Bij matig ernstige klachten van prostaatvergroting kan de arts medicijnen voorschrijven die de doorgankelijkheid van de urineleider door de prostaat vergroten. Deze medicijnen (alpha-1 blokkers zoals bijvoorbeeld tamsolusine) zorgen voor een ontspanning van de gladde spiercellen in de prostaat waardoor de urine doorstroom verbetert.

Operatief: bij ernstiger blokkade van de urinestroom door de vergrote prostaat (die ook niet meer verbetert door medicijnen) kan gekozen worden voor een operatieve verwijdering van een deel van de prostaat. Dit kan gebeuren door een ingreep waarbij door de urinebuis via een soort schraper een deel van het overtollige prostaatweefsel wordt verwijderd. Deze techniek heet de transurethrale prostatectomie (TURP). Als gevolg van het verwijderen van het deel van de prostaat dat de urinestroom in de weg zit is plassen na de ingreep weer goed mogelijk. Een nadeel van deze operatie is dat in het vervolg bij ejaculatie van sperma dit niet uit de penis komt maar de  verkeerde kant richting de blaas verdwijnt omdat het sluitspiertje dat dit verhindert tijdens de TURP ingreep ook beschadigd of verdwenen is.

Lasertherapie: bij deze therapie wordt met laserlicht een deel van het overtollige prostaatweefsel verwijderd.

Microgolf thermotherapie: bij deze therapie wordt door middel van microgolven vanuit de plasbuis een ddel van het prostaatweefsel verhit waardoor de prostaat kleiner wordt en de doorgankelijkheid van de plasbuis verbetert.

 

Waar kan ik terecht?

Goedaardige prostaatvergroting is een zeer algemeen voorkomend probleem en elke afdeling urologie heeft ervaring met de behandeling ervan. Sommige ziekenhuizen hebben een speciale ‘prostaatpoli’ waar urologen werkzaam zijn die extra interesse hebben voor prostaatproblematiek.



urologie
prostaat


  
Gerelateerde onderwerpen





© mediwijzer.nl
disclaimer