Prostatitis  (ontstoken prostaat)

index

Wat is een ontstoken prostaat?
Prostatitis is een ontsteking van de prostaatklier. De ontsteking kan acuut of chronisch zijn en komt vooral voor bij seksueel actieve mannen tussen de 25 en 50 jaar.
Acute prostatitis is vrij zeldzaam en geeft plotselinge en ernstige klachten.
Chronische (langdurige) prostatitis komt veel algemener voor. De klachten zijn minder hevig maar kunnen lang aanhouden.  

normale prostaat
Wat is de oorzaak?

De ontsteking wordt vaak (maar niet altijd) veroorzaakt door een infectie. Deze infectie verspreidt zich dan naar de prostaatklier vanuit de urinewegen. Dit kunnen bacterien zijn die van nature in de plasbuis voorkomen en daar normaal geen schade berokkenen. In bepaalde omstandigheden (weinig plassen, verminderde weerstand) kunnen deze bacteriŽn zich sterk vermeerderen en een urineweginfectie en soms vervolgens een prostaatinfectie te veroorzaken. Echter, ook seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) kunnen de oorzaak zijn van een prostaatinfectie.

Wat zijn de klachten van een prostaatontsteking?
De verschijnselen van een acute prostatitis en een chronische prostatitis verschillen:

acute prostatitis
 • klachten van acute prostatitis komen plotseling op en kunnen de volgende verschijnselen omvatten:
 • hoge koorts
 • pijn aan de basis van de penis
 • lage rugpijn
 • pijn tijdens het poepen
 • het gevoel hebben vaak te moeten plassen (aandrang)
 • pijn bij het plassen
chronische prostatitis
 • klachten bij chronische prostatitis kunnen mild zijn. Soms zijn er zelfs helemaal geen klachten. Als er klachten ontstaan gebeurt dat meestal sluipenderwijs en geleidelijk. De klachten zijn dan ook minder hevig dan bij de acute vorm van prostatitis. Bij een chronische prostatitis kan passen:
 • vaker aandrang om te plassen
 • plassen kan pijnlijk zijn
 • bloed bij het sperma
 • pijnklachten aan de basis van de penis, de onderbuik, de lage rug of bij de testikels.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De arts zal bij klachten die wijzen op een ontsteking van de prostaat een rectaal onderzoek verrichten. Dat wil zeggen dat hij met een vinger (via de anus) voelt naar de prostaat. Eventueel kan hij door de prostaat te masseren prostaatvocht vrij maken dat dan via de plasbuis kan worden opgevangen voor nader onderzoek naar ziekteverwekkers.
Ook zal doorgaans een urine onderzoek worden uitgevoerd.
Bij twijfel of er wel sprake is van een prostaatontsteking (en bijvoorbeeld prostaatkanker moet worden uitgesloten) kan eventueel nog een echo of CT-scan worden verricht.

Hoe wordt het behandeld?
Wanneer inderdaad een bacteriŽle infectie wordt aangetoond zal de arts antibiotica voorschrijven. Acute prostatitis is op deze manier meestal snel onder controle. Een chronische prostatitis die veroorzaakt wordt door bacteriŽn heeft vaak een langere behandeling met antibiotica nodig. Bij prostatitis die veel pijnklachten geeft kunnen ook pijnstillers worden gegeven.
    Aan prostaatontsteking gerelateerde onderwerpen


© mediwijzer.nl
disclaimer