logoexpress
>> expres informatie >>>
mediwijzer Chronische alvleesklierontsteking
mediwijzer.nl

 > chirurgie

    > chronische
       alvleesklierontsteking

Omschrijving: de alvleesklier (pancreas) is een ca. 15 cm groot orgaan dat hoog in de buik ligt. In de alvleesklier kunnen ontstekingen ontstaan. Als die zich bij herhaling voordoen spreekt men van een chronische pancreatitis. De belangrijkste oorzaak van chronische pancreatitis is overmatig alcoholgebruik. In veel gevallen is er echter geen sprake van alcoholmisbruik en kan er geen duidelijke oorzaak worden aangewezen.

 

Klachten: pijnklachten in de buik of in de rug en stoornissen door een tekort aan alvleesklierenzymen en hormonen. Na elke ontsteking treedt littekenweefselvorming op, die de afvoerbuis voor alvleeskliersappen kan vernauwen. Dat belemmert de afvloed ervan, waardoor de druk in het orgaan kan toenemen en dat kan weer aanleiding geven tot pijnklachten en hernieuwde ontsteking.

 

Onderzoek: echo of CT-scan.

 

Behandeling: Endoscopische Retrograde Cholangio Pancreaticografie (ERCP) is een endoscopische ingreep waarin de afvoermogelijkheid van alvleeskliersappen kan worden verbeterd. Wanneer deze ingreep onvoldoende effect heeft of niet zinvol is kan een operatie nodig zijn.pancreatitisNuttige links:

Nederlandse Vereniging voor Heelkunde: patientenfolderdisclaimer

 ©  mediwijzer.nl