De blaas

                          
            index
een folder van mediwijzer.nl 



Wat is het?
De urineblaas is een hol orgaan dat de urine verzamelt die in de nieren wordt geproduceerd. De verzamelde urine wordt vervolgens op een gewenst moment uitgeplast. Een volle blaas kan gemiddeld ongeveer 350 milliliter urine bevatten. De urine komt de blaas in via de urineleiders (ureters, vanuit de nieren) en gaat de blaas uit via de plasbuis (de urethra). De beide urineleiders komen aan weerszijden van de blaas binnen. Ze komen schuin de blaas binnen. Zodra de blaas voller wordt, worden de inmondingen van urineleiders iets plat gedrukt zodat urine niet van de blaas kan terugstromen naar de nieren.

Waar ligt de blaas?
De blaas ligt oppervlakkig, laag in de buik, maar ligt niet in de buikholte zelf. Het is mogelijk om operatief de blaas te bereiken zonder de buikholte zelf te openen. Vlak in de buurt van de blaas loopt bij de man de endeldarm (vlak achter de blaas) en onder de blaas ligt, om de plasbuis heen, de prostaat. Bij de vrouw ligt de baarmoeder tussen de blaas en endeldarm in.
 anatomie van de
                                      blaas

Hoe werkt de blaas?
De blaas is opgebouwd uit bundels glad spierweefsel die in verschillende richtingen lopen. Wanneer de blaaswand door vulling met urine wordt geprikkeld gaat er een signaal naar het parasympatisch zenuwstelsel. Op basis van deze prikkel wordt de blaas geleegd. Voordat dit gebeurt moeten nog twee 'spierpoortjes' gepasseerd worden: de interne sfincter die onder controle staat van het niet door de wil beïnvloedbare autonome zenuwstelsel. En de externe sfincter die wel bewust kan worden dichtgehouden. Zodra de blaas te vol dreigt te worden zal ook de controle over de externe sfincter niet meer te handhaven zijn en wordt de urine uitgeplast. Wanneer de sfincters niet meer goed werken ontstaat incontinentie.



urologie



  
Gerelateerde onderwerpen





© mediwijzer.nl
disclaimer