logoexpress
>> expres informatie >>>
mediwijzer


 Aneurysma van de aorta
mediwijzer.nl

 > chirurgie

    > aneurysma van
              de aorta

Omschrijving: Een aneurysma is een plaatselijke verwijding van een slagader. Deze verwijding ontstaat door een zwakke plek in de wand van een bloedvat. In deze verwijdde, zwakke plek van de vaatwand kan een scheur ontstaan met een bloeding als gevolg. Daarnaast is in een aneurysma de bloedstroom verstoord waardoor een bloedstolsel kan ontstaan. Zo'n stolsel (ook wel: embolie) kan los raken en meegevoerd worden en vastlopen in een kleiner bloedvat. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van een aneurysma, atherosclerose ('aderverkalking') is de belangrijkste. Een aneurysma van de buikslagader (aorta) is de bekendste vorm van aneurysma.

Klachten: aanvankelijk geeft een aneurysma geen klachten. Wanneer een aneurysma barst of embolieën gaat 'schieten' ontstaan (soms levensbedreigende) situaties.

 

Onderzoek: echografie of CT-scan.

 

Behandeling: Operatie: risicovolle ingreep (5% overlijdt t.g.v. operatie). Daarom altijd afweging maken van risico op complicaties bij afwachtend beleid en risico's van de operatie.
Ook kan een vaatprothese worden geplaatst in de aneurysma . Bij een aneurysma van de aorta gebeurt dit via de lies. Ook aan deze ingreep zijn risico's verbonden en wanneer de ingreep niet lukt moet alsnog een klassieke operatie worden uitgevoerd.aneurysma van de aortaNuttige links:

Nederlandse vereniging voor Heelkunde: patiëntenfolderdisclaimer

 ©  mediwijzer.nl