logoexpress
>> expres informatie >>>
mediwijzer


 Aambeien
mediwijzer.nl

 > chirurgie
 > dermatologie

    > aambeien

Omschrijving: aan de binnenzijde van de anus bevinden zich kleine zwellichamen van slijmvlies die de anus lekdicht afsluiten. Wanneer deze zwellichamen ‘uitzakken’ noemt men ze aambeien of hemorrhoïden.

 

Klachten: deze variëren van irritatie tot heftige pijnklachten bij de anus. Omdat de uitgezakte zwellichaampjes kunnen leiden tot belemmering van de doorbloeding kan stuwing ontstaan, waardoor aambeien kunnen gaan bloeden. Ook kan er een stolling (thrombus) in de zwellichaampjes ontstaan. Dit is bijzonder pijnlijk.

 

Onderzoek: bestaat uit een inspectie van de anus en het gebied eromheen. Ook zal met de vinger een inwendig onderzoek plaatsvinden. Bij sommige patiënten kan het nodig zijn nog verder onderzoek te verrichten, zoals een röntgenfoto of een endoscopisch onderzoek.

 

Behandeling: er zijn verschillende behandelopties:

Rubberbandligatie: Het uitgezakte slijmvlies wordt met een elastiekje afgebonden. Het afgebonden slijmvlies sterft af en wordt inclusief het elastiekje na een aantal dagen met de ontlasting afgevoerd.
Schroeitechniek: hierbij worden de aambeien weggeschroeid met infrarood licht.
Inspuittechniek: bij deze techniek wordt een vloeistof onder de aambei gespoten met het doel het slijmvlies weer ‘terug te plakken’ op de oorspronkelijke plaats.
Nuttige links:

Huidinfo.nl:
patiëntenfolder aambeien

Nederlandse vereniging voor Heelkunde: patiëntenfolderdisclaimer

 ©  mediwijzer.nl